Dua jenis ilmu


Dari kiri: Faizul(pak arab), Haikal, Nazrul, Azalee, Hadi, Rahman, Syed Farouk, Hanafi, Hamdan.

Ini sebahagian sahabat-sahabat saya yang masih menuntut di Bumi Anbiyak ini. Gabungan antara 2 ilmu iaitu ilmu agama dan ilmu perubatan. Kata Al Imam As Syafie r.a "Ilmu itu ada dua jenis, ilmu perubatan untuk tubuh badan dan ilmu agama untuk ruh".

Bertepatan dengan apa yang disebut oleh Imam Syafie r.a itu, sememangnya dua ilmu ini amat memberi kesan yang mendalam kepada masyarakat. Masyarakat tidak akan terlepas daripada dua penyakit ini iaitu sama ada sakit anggota tubuh badan yang memerluan kepada rawatan daripada seorang doktor perubatan ataupun sakit anggota yang bukan tubuh badan zahir terutamanya penyakit hati yang memerlukan kepada rawatan daripada seorang ustaz atau guru yang berpendidikan agama yang tulen.

Justeru, saya mengharapkan adanya gabungan dua golongan ini, ataupun mungkin di sana telah ada gabungan ini dengan golongan-golongan yang lain kerana kepentingannya dalam membentuk kelompok masyarakat yang seimbang dari segi kesihatan jasmani dan rohani.

Mungkin 'ia' bermula di sini..


Dari kiri: Haikal, Nazrul, Syed Farouk, Hamdan, Hanafi, Hadi.

Gambar di atas; haikal, syed farouk dan hamdan adalah pelajar perubatan..yang lain aliran agama.
Yang ni "5 sekawan" seperti yang disebut oleh rahman dalam blognya. Syauqi tiada dalam gambar.


3 ulasan:

ops silap,,, syauqi said

lama tk sebut nama dia, tertukar lak

May 14, 2009 at 4:07 PM  

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

June 24, 2015 at 6:01 PM  

Post a Comment